Oldalunk cookie-kat használ, hogy kényelmesebbé tegyük Önnek a keresést, látogatást. Böngészőjéből szabadon törölheti a cookie-kat, módosíthatja azok beállításait. Értem.
Menü
Akciós ár:
1.990 Ft
1.473 Ft
Kedvezmény: 26%
Menny.:db

Paraméterek

Állapot új könyv
Kiadó Napkút Kiadó
Kiadás éve 2021
Oldalszám 146 oldal
Borító puhafedeles

Carpe diem - kísérletek - Csontos Márta

Akciós ár:
1.990 Ft
1.473 Ft
Kedvezmény: 26%
Menny.:db
Szerző: Csontos Márta
Cikkszám: 9786156283849
Elérhetőség: Raktáron
Szállítási díj: 1.299 Ft
Átlagos értékelés: Nem értékelt

Bővebb leírás, tartalom

Amikor először olvastam Csontos Márta verseit, azt mondtam: Nemes Nagy Ágnes és Wisława Szymborska költészetéhez hasonló színvonalú, hasonló karakterű, ezekhez mérhető.
Csontos Márta költészete is filozofikus, és mégis olvasmányos; posztmodern és hagyományos a legjobb értelemben. Nem, nem, ne tessenek megijedni: a "posztmodern" nem az, aminek sokan gondolják; nem üres nyelvi handabandázás, öncélú szófacsarás. Épp ellenkezőleg: a posztmodern, ahogy a fogalom is jelzi, a modern kor utáni ráébredés ostobaságunkra, tévedéseinkre, és az ebből fakadó megrendültség és útkeresés, istenkeresés.
Albert Camus francia író és filozófus mondta, hogy a filozófia nem valamiféle dogmarendszer bemagolása és szajkózása, hanem az örökös, eleven gondolkodás. Ez jellemző Csontos Márta költészetére és személyiségére.
Kísérletek. Jelzi a kötet címe. Nem azt mondja, hogy tudom a megoldást, hanem őszintén és szerényen azt mondja: kísérletezek, keresek, és ha érdekelnek ezek a gondolatok, amelyeket felvetek, akkor gyertek velem, gondolkodjunk, kísérletezzünk együtt, hátha rájövünk a "megoldásra". Hátha megmenthető még a világ.
Carpe diem! Ahogy mi fordítjuk: "Használd ki a pillanatot!", de ahogy használjuk, többnyire félre is értjük. Sok mindenre és sokféleképpen lehet "kihasználni" a pillanatot. Horatius szövegének szó szerinti fordítása: "Szakaszd le a napot!" Na, ezt se tessék szó szerint érteni... Tehát maradnak a "kísérletek", az örök, eleven gondolkodás.
Adjon az Isten erőt és hitet Csontos Mártának, hogy folytathassa kísérleteit, és minden kedves olvasójának, hogy közösen rátaláljanak, rátaláljunk a helyes megoldásra.

Csernák Árpád

MaiKönyv - A megbízható online könyváruház

Vélemények

Még nincs vélemény.
Írja meg véleményét!
/* */