Barion Pixel

Tisztelt Látogatónk! Annak érdekében, hogy az ízléséhez minél közelebb álló könyveket tudjunk a figyelmébe ajánlani, arra kérjük, hogy fogadja el az ehhez szükséges böngésző sütiket (cookie-kat) az „Elfogadom és bezárom” gomb megnyomásával. További részletekért olvassa el a Mai-Könyv.hu (Mirabellum Bt.) adatkezelési tájékoztatóját! Adatkezelési tájékoztató

Kiadói ajánlott bolti ár: 2.490 Ft
Online ár: 1.842 Ft
Menny.:db

A Puskin-trojka – Gáti István

Kiadói ajánlott bolti ár: 2.490 Ft
Online ár: 1.842 Ft
Menny.:db

Megírt három Puskin-elbeszélést, továbbá egy Puskin haláláról szóló beszámolót az Anyegin versformájában.

Mai-Könyv.hu - Online könyváruház
Szerző: Gáti István
Cikkszám: 9786156409898
Elérhetőség: Utolsó 4 db raktáron
Várható száll. dát. (*ha most raktáron!): 2023. február 09.
Átlagos értékelés: Nem értékelt

Bővebb leírás, tartalom

Gáti István verseit mindig biztos formaérzék, könnyed elegancia és olykor meglepő ötletek jellemzik. Ért hozzá, hogy hétköznapi élményeket, mindünkkel megeshető eseményeket szinte filozofikusan, mégis egyszerűen fogalmazzon újjá.
Most egészen különös dolog jutott az eszébe. Kedves költője, Puskin, elkövette azt a hibát, hogy elbeszélései nagyobb részét prózában írta meg. Pedig, mint az Anyeginben megmutatta, meg tudta volna írni őket versben is. Talán még tömörebben és izgalmasabban, mint prózában.
Úgyhogy Gáti István most pótolta ezeket a hiányzó kis mesterműveket. Megírt három Puskin-elbeszélést, továbbá egy Puskin haláláról szóló beszámolót az Anyegin versformájában. Ez egy nagyon izgalmas, szellemes, eredeti versforma, tulajdonképpen szonett, cseles kis rímképlettel, a két tercina rímelése a Petrarca- és a Shakespeare-szonettől is eltér, a sorok rövidebbek, ezáltal ritmikailag izgatottabb és állandó folytatást kíván az egész - ezért is annyira alkalmas egy történet elmondására. Már azt hinnénk, mindjárt vége, és akkor még csavarodik egyet. A Puskin-elbeszélések ismerői boldogan fogják felismerni a klasszikus történeteket, akik pedig nem ismerik ezeket az elbeszéléseket, maradéktalanul megismerhetik őket, és még az Anyegin hangulatát is megkapják hozzá.
Ezt a költői eljárást a szakmában pastiche-nak nevezik. A pastiche abban különbözik a paródiától, hogy míg az utóbbi ironikus viszonyban van az eredeti művel, a pastiche az eredeti művet világítja meg a maga sajátos eszközeivel. Különleges találat úgy írni pastiche-t, hogy egyetlen alkotó kétféle művét ünnepli vele egyszerre a szerző - az elbeszéléseket és az Anyegint. És ígérem, olvasmánynak is különleges. - Fábri Péter

Paraméterek

Állapot új könyv
Kiadó Napkút Kiadó
Kiadás éve 2022
Oldalszám 128 oldal
Borító puhafedeles

Vélemények

Még nincs vélemény.