Oldalunk cookie-kat használ, hogy kényelmesebbé tegyük Önnek a keresést, látogatást. Böngészőjéből szabadon törölheti a cookie-kat, módosíthatja azok beállításait. Értem.
Menü
Akciós ár:
2.800 Ft
1.932 Ft
Kedvezmény: 31%
Menny.:db

Paraméterek

Kiadó Kalligram
EAN 9788081018848
ISBN 8081018848
Megjelenés 2015
Kötésmód ragasztott kartonált
Oldalszám 240
Méret [mm] 136 x 205 x 13
Tömeg [g] 280

Regéczi Ildikó: Térképzetek az orosz irodalomban

Akciós ár:
2.800 Ft
1.932 Ft
Kedvezmény: 31%
Menny.:db
Szerző: Regéczi Ildikó
Cikkszám: 9788081018848
Elérhetőség: Raktáron
Szállítási díj: 1.299 Ft
Átlagos értékelés: Nem értékelt

Bővebb leírás, tartalom

"Ez az időpocsékolás, ez a barbár bőkezűsködés az idővel, ez ázsiai stílus; talán ezért érzik magukat olyan jól idefenn Kelet szülöttei. Nem vette még észre, hogy amikor egy orosz "négy órát" mond, ez nem több, mint a magunkfélének egy óra? Könnyen elképzelhető, hogy ezeknek az embereknek a nemtörődömsége az idővel szemben összefügg országuk végtelen, vak kiterjedésével. Ahol sok a hely, ott sok az idő; hiszen azt mondják arról a népről, hogy van ideje, tud várni." - bölcselkedik Settembrini, a humanista irodalmár Thomas Mann A varázshegy című regényében.

Valóban sajtos a térérzékelése a Nyugat és Kelet, Európa és Ázsia határán levő oroszságnak?

A kérdést az eszmetörténet és az irodalom felöl megközelítő kötetben szó esik a tér és a mentalitás közötti alapvető kapcsolatot feltételező orosz gondolkodásról, a kultúra több szegmensében is megjelenő orosz vándor - végtelen térségben zarándokló - jellegzetes alakjáról, a város szellemére fogékony orosz beállítódásról, valamint egyes helyek (Pétervár, Moszkva, az orosz udvarház) nyelvének, szövegének problematikájáról. A kötetben az orosz irodalomtudomány térelméleteiről is átfogó képet kapunk: a második rész az orosz klasszikusok - Lermontov, Gogol, Goncsarov, Csehov -, valamint a népszerű 20. századi szerzők - Venyegyikt Jerofejev, Viktor Jerofejev és Ljudmila Ulickaja - egy-egy emblematikus szövegének újszerű térpoétikai megközelítését tartalmazza.

Vélemények

Még nincs vélemény.
Írja meg véleményét!
/* */