Oldalunk cookie-kat használ, hogy kényelmesebbé tegyük Önnek a keresést, látogatást. Böngészőjéből szabadon törölheti a cookie-kat, módosíthatja azok beállításait. Értem.
Termékek Menü

Két választás Csehszlovákiában - A szlovák országgyűlés és a kárpátukrán szojm megválasztása 1938-1939 (Popély Árpád)

Paraméterek

Kiadó Kalligram Kiadó
Kiadás éve 2019
Oldalszám 259
ISBN 9788081019784
Akciós ár:
2.500 Ft
1.666 Ft
Kedvezmény: 33%

Két választás Csehszlovákiában - A szlovák országgyűlés és a kárpátukrán szojm megválasztása 1938-1939 (Popély Árpád)

Szerző: Popély Árpád
Elérhetőség: Raktáron
CsomagPontra szállítás: 890 Ft
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Várható szállítás: 2019. október 24.
Menny.:db

Bővebb leírás, tartalom

Az 1938. szeptember 29-i müncheni egyezmény nem csak a szudétanémet területek elvesztését jelentette a csehszlovák állam számára, hanem végzetes következményekkel járt az ország politikai berendezkedésére is, s döntő mértékben hozzájárult a demokratikus jogrend leépítéséhez az ún. második Cseh-Szlovák Köztársaságban. Paradox módon ekkor valósult meg Szlovákia és Kárpátalja Prága által közel húsz éven át elutasított autonómiája, s ekkor választották meg a két autonóm tartomány törvényhozását, a szlovák országgyűlést és a kárpátukrán szojmot.

A kötet elsőként tesz kísérletet a két választás történetének, azon belül is elsősorban nemzetiségi vonatkozásainak a feldolgozására. Szerzője a történéseket elsősorban a felvidéki, illetve a kárpátaljai magyarság szemszögéből vizsgálja. A két választás legnagyobb konfliktusforrását - a többpártrendszer felszámolása és a választások egypárti jellege mellett - azonban nem feltétlenül a magyar kisebbség és a hatalom közötti konfrontáció jelentette, sokkal inkább a szlovákiai ruszinok önálló választási részvételének a meghiúsítása, Kárpátalján pedig az ukrán-ruszin szembenállás.

 

Két választás Csehszlovákiában - A szlovák országgyűlés és a kárpátukrán szojm megválasztása 1938-1939 (Popély Árpád) című könyv most 1.666 Ft kedvezményes áron a Mai-Könyv.hu-n.

Vélemények

Még nincs vélemény.
Írja meg véleményét!
/* */