Barion Pixel

Tisztelt Látogatónk! Annak érdekében, hogy az ízléséhez minél közelebb álló könyveket tudjunk a figyelmébe ajánlani, arra kérjük, hogy fogadja el az ehhez szükséges böngésző sütiket (cookie-kat) az „Elfogadom és bezárom” gomb megnyomásával. További részletekért olvassa el a Mai-Könyv.hu (Mirabellum Bt.) adatkezelési tájékoztatóját! Adatkezelési tájékoztató

Kiadói ajánlott bolti ár: 2.990 Ft
Online ár: 2.212 Ft
Menny.:db

Elmozduló felvételek – Kecskeméti Kálmán

Kiadói ajánlott bolti ár: 2.990 Ft
Online ár: 2.212 Ft
Menny.:db

Az Elmozduló felvétel cím arra a törekvésre utal, hogy nem tűéles portrékon keresztül bontakozzanak ki az egyes karakterek és pályák, hanem a szerző nézőpontjából és a kortárs művészet perspektívájából.

Mai-Könyv.hu - Online könyváruház
Szerző: Kecskeméti Kálmán
Cikkszám: 9786156409881
Elérhetőség: Utolsó 2 db raktáron
Várható száll. dát. (*ha most raktáron!): 2023. február 01.
Átlagos értékelés: Nem értékelt

Bővebb leírás, tartalom

A könyv emlékezések sorozata barátokról, képzőművészekről, írókról, akik valamilyen módon kapcsolatba kerültek a szerzővel és befolyásolták életét. Ezeken a portrékon keresztül bepillantást nyerhetünk a szerző és kortársai életébe. Az Elmozduló felvétel cím arra a törekvésre utal, hogy nem tűéles portrékon keresztül bontakozzanak ki az egyes karakterek és pályák, hanem a szerző személyiségén átfutó képeken át, mozgásban lévő szereplőkként ábrázolva a - mind a szerző nézőpontjából, mind a kortárs művészet perspektívájából - jelentős alakokat.

A köteteben tehát a szerzői életművet is meghatározó alakok szubjektív skiccei bontakoznak ki, köztük Magyarász Imre festőé, aki a szerző első mestere; de megelevenednek további mesterei, Mendlik Lajos és Martyn Ferenc is. Ír Bálint Endréről, akivel kollegiális, majd baráti kapcsolatban állt; Kovásznai György animációs rendezőről, Barta Lajos szobrászművészről, Pátkai Ervin szobrász, várostervezőről. Több mint két tucat személyiség elevenedik meg ilyen módon a kötet lapjain.

A szerző közvetlen környezete és szakmai hálózata mellett más művészeti ágak képviselői is megjelennek, ír pécsi színész barátjáról, Karikás Péterről, és feltárul az is, milyen ismeretség fűzte a magyar irodalom kiemelkedő alakjaihoz, Szabó Magdához és Kertész Imréhez, hogyan méltatta józsefvárosi kiállítását Tandori Dezső. Részint ez motiválja, hogy Kecskeméti Kálmán saját versei is feltűnnek a kéziratban.

A művészportrék felrajzolásán túl a szerző reflektál a képzőművészeti kritika magyarországi helyzetére, az önreflexivitás jegyében továbbá Wehner Tibornak és Maróti Istvánnak a szerzővel készült interjúi is helyet kapnak a kötetben. Az érzékletességet gazdag képanyag erősíti, amely mind megelevenedő szereplők, mind az alkotóművészetüket szemléltető alkotások fotóit magába foglalja.

Paraméterek

Állapot új könyv
Kiadó Napkút Kiadó
Kiadás éve 2022
Oldalszám 222 oldal
Borító puhafedeles

Vélemények

Még nincs vélemény.

Hasonló könyvek