Az Egy év a tányéromon nem klasszikus szakácskönyv, nem memoár, nem is útinapló, hanem mindhárom egyszerre: naplóformában megírt szenvedélyes gasztrokalandozás az ízek és az emlékek világába.
Róma, Brescia, Aspen, London, Bristol, New York, Los Angeles, Párizs - a könyv az év minden emlékezetes napját egy-egy étkezésen keresztül idézi fel. Tucci vendégül látja az olvasót családi vacsorákon, baráti összejöveteleken, munkaebédeken, svédasztalos fogadásokon vagy éppen magányos étkezéseinél, amelyek során az ízek előhívják a legmélyebb érzéseit és a legőszintébb gondolatait a színészmesterségről, gyászról, öregedésről, a múltról, a megújulásról és az életszeretetről.
Az Egy év a tányéromon kifinomult, nosztalgikus, helyenként fanyar ízekben gazdag olvasmány - pont olyan, mint egy tökéletes menüsor. Mert Tucci tudja, hogy a szívhez a gyomron át vezet a legrövidebb út.