A vér magas húgysavszintje kockázati tényező, mely a szív-és érrendszeri betegségek, valamint a köszvény kialakulásának kockázatát egyaránt növeli. A magas húgysavszint (hiperurikémia) nőknél okozhat gyakrabban problémákat, főként, ha túlsúly, esetleg cukor- baj is társul hozzá. Fontos megismerni, milyen módon lehet a húgysavszintet az étkezési szokások megváltoztatásával és életmódváltással kordában tartani.
A fegyelmezettebb étrend és a testsúlycsökkentés szintén hozzájárul a húgysavszintcsökkenéshez, sőt ezzel még a cukorbetegség kialakulását és számos más betegség (vesekövesség, daganatos betegségek) kialakulásának kockázatát is lehet csökkenteni.
A könyv több, mint 100 receptet, számos ételfotót, purintáblázatot és 40, a betegek által leggyakrabban feltett kérdéseket és válaszokat tartalmaz. A könyv végén szójegyzék, orvosi kifejezések magyarázó szótára is segíti az olvasót.
Ajánljuk a könyvet a magas húgysavszint kialakulását vagy csökkentését kívánó olvasóknak, és a már köszvényben szenvedőknek egyaránt.
Tartalom Ajánlás (Szűcs Zsuzsanna MSc) I. A húgysavszintcsökkentő, purinszegény étrend alapjai 1. Bevezetés 2. Mi okozhatja a magas húgysavszintet? 3. Hogyan táplálkozzunk a köszvény elkerülésére, a húgysavszint csökkentésére? II. Húgysavszintcsökkentő, purinszegény ételek 1. Mintaétrendek 2. Ételreceptek jegyzéke 3. Receptek leírása III. Kérdezz! Felelek! 40 kérdés és felelet a húgysavcsökkentés diétájáról IV. Hasznos információk Élelmiszerek purintartalma A SpringMed Kiadó könyvajánlója V. Színes melléklet ételfotókkal