Oldalunk cookie-kat használ, hogy kényelmesebbé tegyük Önnek a keresést, látogatást. Böngészőjéből szabadon törölheti a cookie-kat, módosíthatja azok beállításait. Értem.
Könyvek Menü

Ki szereti a zsidókat? - A magyar filoszemitizmus

Akciós ár:
3.800 Ft
3.002 Ft
Kedvezmény: 21%

Az antológiát összeállította és szerkesztette: Mózes Endre„Miért szóljunk a magyar filoszemitizmusról?” – két fő indítékot ad a könyv megírására, kiadására.

Az első indíték az, hogy míg a magyar antiszemitizmusról és a holokausztról már sokat beszéltek, írtak – nem eleget, nem lehet eleget, de mégis sokat –, addig a magyar filoszemitizmusról eddig nagyon kevés szó esett. Egy kiegyensúlyozottabb kollektív emlékezet jobb tanácsadó lehetne a néha viharos jelenben egy szebb jövő felé. Ha továbbra sem szólunk a magyar filoszemitizmus, az együttélés, együttműködés és barátságok történetéről, annak az lehet a torz következménye, hogy csak a gonoszságnak marad majd emléke.

Az antológia másik fő indítéka az a nagyon aktuális és gyakorlati szándék, hogy a magyarországi filoszemitizmus, azaz a jó magyar keresztény–magyar zsidó együttélés gazdag múltja után annak jelenéről és jövőjéről gondolkodjunk, írjunk, beszéljünk.


Szerző: Mózes Endre
Elérhetőség: Nincs készleten
CsomagPontra szállítás: 890 Ft
Átlagos értékelés: Nem értékelt

Bővebb leírás, tartalom

„Az alábbi gondolatot fontossága miatt szeretném újra és újra elmondani: Ha mi valljuk a »szeresd felebarátodat, mint tenmagadat« gondolatát, mint minden monoteista, keresztény és zsidó vallás egyik alapvetését, akkor elsősorban példát kell mutatnunk – akik ezt mondjuk, ebben a széteső vagy talán inkább már szétszórt világban, saját hitelvünk, hitbeli adottságaink és hitbeli meggyőződésünk teljes fenntartása mellett emberileg, barátian és szeretettel tudunk egymással dolgozni. Mert különben nincs hitelünk.

Ez a könyv helyes lépés a keresztény–zsidó párbeszéd felélénkítésére, a történelmi áttekintéstől kezdve a mai magyar szellemi élet kiemelkedő személyiségeinek a filoszemitizmusról mint a megértésen alapuló együttélés ideájáról vallott nézeteiig. Ezt a párbeszédet a kölcsönös tisztelet szellemében a továbbiakban folytatni nagyon kívánatosnak tartom.” - Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi„Világunkban Káin és Ábel öröksége folytatódik, de ezt mindig el kell utasítanunk. Egy Atya gyermekeiként csak egy út lehetséges számunkra: az egységé és a békéé, a testvériségé és a barátságé.

E könyv sokak számára közvetítheti a belátást, hogy ha többet foglalkozunk a zsidó–keresztény együttélés jóindulatú, baráti, hasznos és sikeres oldalaival, az hatékony módja lehet az antiszemitizmus korlátozásának, leküzdésének is. Korunk pápái mind hangoztatták, és Ferenc pápa is legutóbb ezt mondta: »A mai napig érvényes a II. vatikáni zsinaton született Nostra Aetate nyilatkozat, amely lefektette a zsidó néppel való kapcsolatok alapját: ’Egy keresztény nem lehet antiszemita.’«

A pápát, Buenos Aires érsekeként, őszinte barátság fűzte az argentin főváros zsidó közösségének vezetőihez, és szorgalmazta, hogy a fiatalok is hasonló zsidó–keresztény barátságra törekedjenek, mert »az emberiségnek szüksége van keresztények és zsidók közös tanúságtételére az emberi méltóság és a béke védelmében«.” - Várszegi Asztrik pannonhalmi főapátJelen könyv a magyar filoszemitizmus gazdag témájáról szól, a magyar nép és a magyar zsidóság hosszú együttéléséről, sok sikeres együttműködéséről, sok-sok baráti viszonyáról, melyek eddig, talán túl szerényen, többnyire a háttérben maradtak. Koncepciónk lényege, hogy az antiszemitizmussal nemcsak frontálisan lehet szembeszállni, hanem úgy is, hogy újra felfedezzük, erősítjük és a közbeszéd tárgyává tesszük annak ellenpólusát és alternatíváját, a filoszemitizmust, a jó együttélést, az együttműködést, a barátságot. - Mózes EndreA KÖTET SZERZŐIA jelen kötethez írt vagy szerkesztett írások szerzői:Bibó István

Bollobás Enikő

Csányi Dóra

Csányi Vilmos

dr. Czeizel Endre

Czékmán Balázs

Dauer András

dr. Feuerstein Emil

Gadó János

Gyurgyák János

Hernádi Miklós

Karády Viktor

Kocsis Csaba

Dr. Kohn Sámuel

Komoróczy Géza

Konrád György

Konrád György

Kovács András

Kovács Ferenc

Markovits Mária

Mihályi Géza

Mózes Endre

Müller Péter Sziámi

Nagy Péter Tibor

Salamon Ede

Schweitzer József

Tóth István

Tóth Krisztina

Várszegi Asztrik

Dr. Verzár István

Végel László

Vekerdy TamásA korábbi szépirodalmi és más írások fejezet szerzői:Ady Endre

Arany János

Eötvös Károly

Illyés Gyula

István király

Jókai Mór

József Attila

Kassák Lajos

Kosztolányi Dezső

Móricz Zsigmond

Széchenyi Béla

Táncsics Mihály

Tersánszky Józsi Jenő

Thury Zoltán

Tömörkény István

Vajda JánosKiadó: Noran Libro Kiadó

Kiadás éve: 2014. 06.

Oldalak száma: 376

Borító: puhatáblás

Súly: 490 gr


Ki szereti a zsidókat? - A magyar filoszemitizmus című könyv most 3.002 Ft-os kedvezményes áron a Mai-Könyv.hu - Online könyváruház Társadalomtudomány kategóriájában.

Kategóriában kapcsolódó könyvek

3.999 Ft 3.159 Ft
Utolsó 1 db raktáron

Vélemények

Még nincs vélemény.

Írja meg véleményét!Megjegyzés: A HTML-kód használata nem engedélyezett!
Értékelés: Rossz Kitűnő

Ezek a könyvek is érdekelhetik

/* */