Oldalunk cookie-kat használ, hogy kényelmesebbé tegyük Önnek a keresést, látogatást. Böngészőjéből szabadon törölheti a cookie-kat, módosíthatja azok beállításait. Értem.
Könyvek Menü

Ki szereti a zsidókat? - A magyar filoszemitizmus

Akciós ár:
3.800 Ft
3.002 Ft
Kedvezmény: 21%

Az antológiát összeállította és szerkesztette: Mózes Endre

„Miért szóljunk a magyar filoszemitizmusról?” – két fő indítékot ad a könyv megírására, kiadására.


Az első indíték az, hogy míg a magyar antiszemitizmusról és a holokausztról már sokat beszéltek, írtak – nem eleget, nem lehet eleget, de mégis sokat –, addig a magyar filoszemitizmusról eddig nagyon kevés szó esett. Egy kiegyensúlyozottabb kollektív emlékezet jobb tanácsadó lehetne a néha viharos jelenben egy szebb jövő felé. Ha továbbra sem szólunk a magyar filoszemitizmus, az együttélés, együttműködés és barátságok történetéről, annak az lehet a torz következménye, hogy csak a gonoszságnak marad majd emléke.


Az antológia másik fő indítéka az a nagyon aktuális és gyakorlati szándék, hogy a magyarországi filoszemitizmus, azaz a jó magyar keresztény–magyar zsidó együttélés gazdag múltja után annak jelenéről és jövőjéről gondolkodjunk, írjunk, beszéljünk.


Szerző: Mózes Endre
Elérhetőség: Nincs készleten
CsomagPontra szállítás: 890 Ft
Átlagos értékelés: Nem értékelt

Bővebb leírás, tartalom

„Az alábbi gondolatot fontossága miatt szeretném újra és újra elmondani: Ha mi valljuk a »szeresd felebarátodat, mint tenmagadat« gondolatát, mint minden monoteista, keresztény és zsidó vallás egyik alapvetését, akkor elsősorban példát kell mutatnunk – akik ezt mondjuk, ebben a széteső vagy talán inkább már szétszórt világban, saját hitelvünk, hitbeli adottságaink és hitbeli meggyőződésünk teljes fenntartása mellett emberileg, barátian és szeretettel tudunk egymással dolgozni. Mert különben nincs hitelünk.


Ez a könyv helyes lépés a keresztény–zsidó párbeszéd felélénkítésére, a történelmi áttekintéstől kezdve a mai magyar szellemi élet kiemelkedő személyiségeinek a filoszemitizmusról mint a megértésen alapuló együttélés ideájáról vallott nézeteiig. Ezt a párbeszédet a kölcsönös tisztelet szellemében a továbbiakban folytatni nagyon kívánatosnak tartom.” - Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi

„Világunkban Káin és Ábel öröksége folytatódik, de ezt mindig el kell utasítanunk. Egy Atya gyermekeiként csak egy út lehetséges számunkra: az egységé és a békéé, a testvériségé és a barátságé.


E könyv sokak számára közvetítheti a belátást, hogy ha többet foglalkozunk a zsidó–keresztény együttélés jóindulatú, baráti, hasznos és sikeres oldalaival, az hatékony módja lehet az antiszemitizmus korlátozásának, leküzdésének is. Korunk pápái mind hangoztatták, és Ferenc pápa is legutóbb ezt mondta: »A mai napig érvényes a II. vatikáni zsinaton született Nostra Aetate nyilatkozat, amely lefektette a zsidó néppel való kapcsolatok alapját: ’Egy keresztény nem lehet antiszemita.’«


A pápát, Buenos Aires érsekeként, őszinte barátság fűzte az argentin főváros zsidó közösségének vezetőihez, és szorgalmazta, hogy a fiatalok is hasonló zsidó–keresztény barátságra törekedjenek, mert »az emberiségnek szüksége van keresztények és zsidók közös tanúságtételére az emberi méltóság és a béke védelmében«.” - Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát

Jelen könyv a magyar filoszemitizmus gazdag témájáról szól, a magyar nép és a magyar zsidóság hosszú együttéléséről, sok sikeres együttműködéséről, sok-sok baráti viszonyáról, melyek eddig, talán túl szerényen, többnyire a háttérben maradtak. Koncepciónk lényege, hogy az antiszemitizmussal nemcsak frontálisan lehet szembeszállni, hanem úgy is, hogy újra felfedezzük, erősítjük és a közbeszéd tárgyává tesszük annak ellenpólusát és alternatíváját, a filoszemitizmust, a jó együttélést, az együttműködést, a barátságot. - Mózes Endre

A KÖTET SZERZŐI

A jelen kötethez írt vagy szerkesztett írások szerzői:

Bibó István


Bollobás Enikő


Csányi Dóra


Csányi Vilmos


dr. Czeizel Endre


Czékmán Balázs


Dauer András


dr. Feuerstein Emil


Gadó János


Gyurgyák János


Hernádi Miklós


Karády Viktor


Kocsis Csaba


Dr. Kohn Sámuel


Komoróczy Géza


Konrád György


Konrád György


Kovács András


Kovács Ferenc


Markovits Mária


Mihályi Géza


Mózes Endre


Müller Péter Sziámi


Nagy Péter Tibor


Salamon Ede


Schweitzer József


Tóth István


Tóth Krisztina


Várszegi Asztrik


Dr. Verzár István


Végel László


Vekerdy Tamás

A korábbi szépirodalmi és más írások fejezet szerzői:

Ady Endre


Arany János


Eötvös Károly


Illyés Gyula


István király


Jókai Mór


József Attila


Kassák Lajos


Kosztolányi Dezső


Móricz Zsigmond


Széchenyi Béla


Táncsics Mihály


Tersánszky Józsi Jenő


Thury Zoltán


Tömörkény István


Vajda János

Kiadó: Noran Libro Kiadó


Kiadás éve: 2014. 06.


Oldalak száma: 376


Borító: puhatáblás


Súly: 490 gr


Ki szereti a zsidókat? - A magyar filoszemitizmus című könyv most 3.002 Ft-os kedvezményes áron a Mai-Könyv.hu - Online könyváruház Társadalomtudomány kategóriájában.

Kategóriában kapcsolódó könyvek

Vélemények

Még nincs vélemény.

Írja meg véleményét!Megjegyzés: A HTML-kód használata nem engedélyezett!
Értékelés: Rossz Kitűnő

Ezek a könyvek is érdekelhetik

/* */