Oldalunk cookie-kat használ, hogy kényelmesebbé tegyük Önnek a keresést, látogatást. Böngészőjéből szabadon törölheti a cookie-kat, módosíthatja azok beállításait. Értem.
Termékek Menü

Johann Sebastian Bach - A tudós zeneszerző (puhafedeles)

Paraméterek

Kiadó Park
Oldalak száma 676
Borító puha
Kiadás éve 2009
Fordító Széky János
Akciós ár:
4.500 Ft
3.330 Ft
Kedvezmény: 26%

Johann Sebastian Bach - A tudós zeneszerző (puhafedeles)

Szerző: Wolff, Christoph
Elérhetőség: Nincs készleten
CsomagPontra szállítás: 890 Ft
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Várható szállítás: 2019. október 28.

Bővebb leírás, tartalom

A könyv­ fényt derít a komponista életét és muzsikáját összefűző szoros kapcsolatra, megmutatja, hogyan jutott érvényre Bach felülmúlhatatlan kreativitása a zenészpályáján, zeneszerzői, előadóművészi, tanári és tudományos tevékenységében. Megtudhatjuk, hogy fennmaradt - így is nagy számú - alkotása miért csupán töredékét képviseli a teljes életműnek. 


Megismerkedhetünk az egyházzenei művek keletkezési körülményeivel, a kor liturgiájában elfoglalt helyükkel, s azzal, hogyan fogadták őket a hívők és Bach feljebbvalói. A könyv­ tárgyalja a világi zenedarabokat is - a billentyűs és zenekari műveket, a különleges alkalmakra írott kantátákat - és részletesen kifejti, milyen célok vezették a komponistát A fúga művészete és a Musikalisches Opfer megírásában. 


A szerző mindeközben végigvezet Bach életén, bemutatja világát, környezetét születésétől, 1685-től iskolaévein és kisvárosi tisztségein át huszonhét esztendőt átívelő lipcsei pályaszakaszáig. Végigjárhatjuk Bach lipcsei lakását, és eleven leírásokat olvashatunk a Bach-ház mozgalmas életéről. 


A kötet mindvégig a korszak tágabb összefüggéseiben mutatja be Bachot: intézményeinek, hagyományainak részeseként, különféle hatások befogadójaként. Christoph Wolff olvasmányos könyv­ével új mércét állít Bach életrajzírói elé.


„Wolff könyvének egyik legnagyobb érdeme, hogy Bach élettörténetét és életművét a maga egységében vizsgálja, s talán épp ez a záloga annak, hogy a szerzőnek valóban sikerül feltárni – ha nem is »a Lényeget«, de mindenképp valami nagyon lényegeset Bach életéről. Mi lenne ez? Wolff szerint Bach tudósi érdeklődése a zene iránt. Az a hajlama, hogy műveiben egy természettudós módszerességével fejti fel egy-egy zenei anyag összes kidolgozási lehetőségét. Általában véve pedig, hogy munkásságával a zene teljességét próbálta megérteni – úgy, hogy közben hihetetlen módon kitágította magának a zenének a fogalmát. Más szavakkal: Bach után a zene már nem ugyanaz többé, mint ami előtte volt. Többek közt ezen alapul Wolff alapvető párhuzama, amit Bach és Newton között von. Könyvének mottójául is a nagy hatású teoretikus, Bach egykori tanítványa, C. F. Daniel Schubart mondatát teszi meg: »Ami Newton volt fizikusként, az volt Sebastian Bach zeneszerzőként.« […] Wolff a romantikus Bach-kép helyére – akaratlanul is – Bach, az ember képét állítja. A könyv olvasása során úgy érezhetjük, értjük Bach zsenijét, s egy pillanatra akár el is hihetjük Johann Sebastiannak: »Amit én szorgalommal és gyakorlással elértem, azt bárki más elérheti tűrhető, természet adta tehetség és képesség birtokában.«” www.fidelio.hu, Kerékfy Márton, 2004. december 13.


Christoph Wolff: Johann Sebastian Bach - A tudós zeneszerző.

 

Johann Sebastian Bach - A tudós zeneszerző (puhafedeles) című könyv most 3.330 Ft kedvezményes áron a Mai-Könyv.hu-n.

Vélemények

Még nincs vélemény.
Írja meg véleményét!
/* */